Ποιος είναι ο σωστός τρόπος απώλειας βάρους? Αυτό το ερώτημα απασχολεί πολλούς. Και πολλές φορές κάποιοι πέφτουν σε παγίδες προκειμένου να πετύχουν γρήγορη απώλεια βάρους. Η κατάλληλη διατροφή και σωστά προσαρμοσμένη και εξατομικευμένη δίαιτα είναι αναμφίβολα ο πλέον σωστός επιστημονικά τρόπος.

Η απώλεια βάρους πρέπει να γίνεται με στόχο τη διατήρηση του ιδανικού βάρους. Είναι γνωστό ότι 1 κιλό λίπους ‘κοστίζει’ 7000 θερμίδες. Δηλαδή, ο άνθρωπος πρέπει να ‘ξοδέψει’ 3500 θερμίδες επιπλέον από τις ημερήσιες δραστηριότητες για να χάσει 500γρ λίπος. Επειδή, όμως, ακούγονται πολλές οι θερμίδες και ίσως είναι ακατόρθωτο να ξοδευτούν επιπλέον 3500 θερμίδες σε μία μόνο μέρα, το σωστό είναι να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος  αργά και σταθερά. Αυξάνοντας κάθε μέρα την ενεργειακή δαπάνη μέσω φυσικής δραστηριότητας, τότε  μπορεί να πραγματοποιηθεί απώλεια  500γρ – 1 κιλο λίπους ανά 7 μέρες. Επίσης, με την καθημερινή άσκηση, εκτός από την κατανάλωση των θερμίδων , η σωματική δραστηριότητα βοηθάει και στη μείωση της όρεξης. Σύμφωνα με την Εθνική Ακαδημία Επιστημών (The National Academy of Sciences) πρόσφατα ορίστηκαν νέες συστάσεις για καθημερινή άσκηση διάρκειας 60 λεπτών. Βέβαια, τα 30 λεπτά την ημέρα πρέπει να είναι εντατική άσκηση και τα υπόλοιπα μπορούν να προκύψουν από της δραστηριότητες της ημέρας.

Φρούτα & Λαχανικά

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι απαραίτητη κίνηση που προστατεύει την υγεία μας, συμβάλλει στην απώλεια βάρους και μέσω των αντιοξειδωτικών που περιέχουν προάγουν την καλή και υγιή πνευματική λειτουργία. Τα φρούτα και λαχανικά προσδίδουν λίγες θερμίδες αναλογικά με τον όγκο τους και συγκριτικά με τις υπόλοιπες κατηγορίες τροφίμων και βοηθούν στο αδυνάτισμα. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν προσφέρουν κορεσμό με αποτέλεσμα να μειώνεται η συνολική ποσότητα φαγητού. Επίσης, η υψηλή περιεκτικότητα σε πολύτιμα αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, συμβάλλει στην απαραίτητη καθημερινή τους κατανάλωση καθώς οι λειτουργίες του μεταβολισμού πραγματοποιούνται καλύτερα και πιο ολοκληρωμένα.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες συμβάλουν στην προστασία του εγκεφάλου και τη διαδικασία της μάθησης, ενώ παράλληλα βοηθάει στην απώλεια σωματικού λίπους. Οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού αποδεδειγμένα τονώνουν τον μεταβολικό ρυθμό και σύμφωνα με τις συστάσεις, η κατανάλωση 3-4 φλιτζανιών καθημερινά είναι η σωστή ποσότητα. Μελέτες δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωσή του συμβάλλει στην απώλεια και τη διατήρηση του βάρους. Οι κατεχίνες μειώνουν τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά και συμβάλλουν στην βελτίωση της κατανομής του λίπους στο σώμα

Συχνά γεύματα

Το ημερήσιο πλάνο και η κατανομή των γευμάτων αποτελεί εξαιρετικό βοήθημα στην απώλεια βάρους. Συγκεκριμένα, συστήνεται η κατανάλωση φαγητού κάθε 4 ώρες. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται επαρκή θρέψη του οργανισμού και φυσικά περισσότερες καύσεις.

Λιπαρά

Τα λίπη αποτελούν την πιο συμπυκνωμένη μορφή ενεργειας (1 γρ. λίπους = 9 θερμίδες). Επομένως, τα λιπαρά αποτελούν ‘απαγορευμένη ‘ τροφή για όσουν προσπαθούν να χάσουν περιττά κιλά. Όμως, η επιστήμη της διατροφής έχει αποδείξει ότι η ποιότητα των λιπαρών είναι αυτή που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και την ποσότητα του λίπους στο σώμα μας. Τα καλά λιπαρά είναι απαραίτητα για κάποιες ζωτικές λειτουργίες στο σώμα μας, ενώ τα κορεσμένα και τα trans λιπαρά είναι αυτά που πρέπει να μειωθούν όσο γίνεται. Ενισχύστε την διατροφή σας με ω-3 λιπαρά και πολυακόρεστα π.χ. ψάρι, θαλασσινά, ξηρούς καρπούς, αβοκάντο.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και γαλακτοκομικά μειώνουν τη συσσώρευση λιποκυττάρων και ταυτόχρονα επιταχύνουν τη διαδικασία διάσπασης του λίπους (λιπόλυση). Συγκεκριμένα, όταν η πρόσληψη ασβεστίου από την τροφή είναι υψηλή, αυξάνεται η συγκέντρωσή του στο αίμα με αποτέλεσμα να μειώνεται η έκκριση της ορμόνης καλσιτονίνης, η οποία αυξάνει την αποθήκευση λιπών (τριγλυκεριδίων) στο λιπώδη ιστό.

Ενυδάτωση

Σημαντικός παράγοντας για την ρύθμιση του βάρους και την αποβολή τοξικών ουσιών. Εκτός από την κατανάλωση νερού – που πρέπει να αποτελεί την πρώτη μας επιλογή – η υδάτωση του οργανισμού μας μπορεί να επιτευχθεί και μέσω της κατανάλωσης διαφόρων ποτών ή ροφημάτων όπως: χυμοί, γάλα, πράσινο τσάι, καφές, σόδα, αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, σούπες, αφεψήματα.

Ημερολόγιο Διατροφής

Η καθημερινή καταγραφή του προσλαμβανόμενου φαγητού, είναι ακόμη ένας τρόπος αναγνώρισης και πραγματικής εκτίμησης των θερμίδων που καταναλώνουμε. Γράφοντας το φαγητό, τις θερμίδες, τα συναισθήματα και την άσκηση, αναγνωρίζονται καλύτερα οι συνήθειες που μας οδηγούν στην υπερκατανάλωση φαγητού. Και μόνο αυτή η τακτική της καταγραφής,  μπορεί να συμβάλλει στη τήρηση των  ‘υποχρεώσεων’ του διαιτολογίου. Όταν γνωρίζουμε ότι ‘πρέπει’ να καταγράψουμε εκείνο το κομμάτι κέικ σοκολάτας , τότε φαίνεται λιγότερο .. ελκυστικό! Μέσα από αναρίθμητα ερευνητικά δεδομένα, οι πιο επιτυχημένοι dieters, είναι αυτοί που διατηρούν ημερολόγιο διατροφής!

 

Η διαδικασία του αδυνατίσματος αποτελεί τρόπο ζωής. Η μόνιμη αλλαγή συνηθειών στη διατροφή μας και υιοθέτηση ενός καλύτερου και πιο υγιεινού τρόπου ζωής θα βοηθήσει και στη μόνιμη διατήρηση των ιδανικών κιλών.

 

Αναστασία Κόκκαλη
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος