Ακούγοντας τη λέξη ‘αντιοξειδωτικά’ ή ‘ αντιοξειδωτική δίαιτα’, το μυαλό μας πηγαίνει σε κάτι πολύ υγιεινό και … πολύ ‘μαγικό’! Πράγματι, η επιστημονική βιβλιογραφία έχει αναρίθμητες αναφορές στα οφέλη των αντιοξειδωτικών στην υγεία μας. Φαίνεται ότι αυτά τα πολυσυζητημένα αντιοξειδωτικά τα κάνουν όλα: προάγουν την υγεία, ενισχύουν το ανοσοποιητικό, μειώνουν τις φλεγμονές, μας αδυνατίζουν και μας ομορφαίνουν! Αυτό, όμως που μας μαγνητίζει ακόμη περισσότερο , είναι η δράση των αντιοξειδωτικών στην εμφάνισή μας, αφού ξέρουμε πολύ καλά ότι τα αντιοξειδωτικά καθυστερούν την γήρανση!

ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ

Για να κατανοήσουμε βέβαια το ρόλο τους, θα πρέπει να γνωρίζουμε τι είναι οξείδωση. Η  οξείδωση είναι μία φυσιολογική διαδικασία απαραίτητη για την ζωή, κατά την οποία χρησιμοποιείται το οξυγόνο και απόλυτα φυσιολογικά παράγονται οι ελεύθερες ρίζες μέσα στα κύτταρα του οργανισμού μας. Οι ελεύθερες ρίζες, όμως,  έχουν δύο αντίθετες δράσεις: από τη μία είναι απαραίτητες ώστε να καταπολεμησουν τα παράσιτα, τους ιούς και τα μικρόβια και από την άλλη, δυστυχώς, καταστρέφουν και υγιή κύτταρα μεταλλάσσοντας το DNA με αποτέλεσμα την πρόωρη γήρανση και την εμφάνιση εκφυλιστικών νόσων. Μέσα στον οργανισμό μας, υπάρχουν κάποιοι αντιοξειδωτικοί μηχανισμοί, όμως η δράση τους δεν είναι πάντα αρκετή, αφού η έκθεση σε οξειδωτικούς παράγοντες υπερβαίνει τη δυνατότητα δράσης τους. Έτσι, λοιπόν, δημιουργούνται βιολογικές βλάβες που είναι γνωστές με τον όρο «οξειδωτικό στρες». Στο οξειδωτικό στρες αποδίδονται πολλά χρόνια νοσήματα και η παχυσαρκία, αλλά και η κακή εμφάνιση λόγω της πρόωρης εμφάνισης ρυτίδων. 

Τα θετικά νέα είναι ότι μέσω της διατροφής μου, μπορούμε να αυξησουμε την πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών και να βελτιώσουμε την υγείας μας αλλά και την εμφάνισή μας! Μέχρι σήμερα είναι γνωστές περισσότερες από 600 ουσίες με αντιοξειδωτική δράση, τις οποίες μπορούμε άνετα να προσαρμόσουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. 

Τα περισσότερα αντιοξειδωτικά προσδίδουν ένα χαρακτηριστικό χρώμα και ιδιαίτερη γεύση στις τροφές π.χ. βαθύ κόκκινο χρώμα (κεράσια, μούρα), πορτοκαλί (καρότο), κίτρινο (λεμόνι), το μπλε-μωβ (μπλούμπερις, μαύρα σταφυλια). Οι γνωστές βιταμίνες Α, C και Ε, η β-καροτίνη, το σελήνιο και το λυκοπένιο είναι επίσης αντιοξειδωτικές ουσίες.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ?

Μέσα στις τροφές υπάρχουν εκατοντάδες αντιοξειδωτικά, τα οποία ενισχύουν τους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού, ή  αντιμετωπίζουν απευθείας τις ελεύθερες ρίζες με αποτέλεσμα να περιορίζουν ή να αποτρέπουν τις οξειδωτικές φθορές. Ιδιαιτερα μοναδικός είναι ο συνδυασμός των αντιοξειδωτικών που κάθε τροφή έχει, όπου τα αντιοξειδωτικά λειτουργούν με ένα πολύ συγκεκριμένο συνεργιστικό τρόπο, τον οποίο δεν μπορεί κανένα συμπλήρωμα να αντικαταστήσει. Κανένα τρόφιμο από μόνο του δεν περιέχει όλα τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά και κατ’επέκταση κανένα μεμονωμένο τρόφιμο δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μας σε αντιοξειδωτικά.

TOP 10 αντιοξειδωτικών:

  1. Κανέλα
  2. Κακάο
  3. Δαμάσκηνα
  4. Acai Berries
  5. Κουρκουμάς
  6. Πράσινο τσάι
  7. Φασόλια
  8. Σκόρδο
  9. Παντζάρια
  10. Καρύδια

Αναστασία Κόκκαλη
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος