Τι είναι ο φοβερός κορονοϊός;

Ποιά είναι η προέλευσή του;

Γιατί μας ανησυχεί τόσο το τελευταίο διάστημα;

Οι ιοί της ομάδας Coronavirus ονομάζονται έτσι, επειδή κατά την παρατήρησή τους στο μικροσκόπιο μπορεί κανείς να διακρίνει στην περιφέρειά τους μια φωτεινή κυκλική περιοχή που τους κάνει να μοιάζουν σαν να φορούν κορώνα . Ωστόσο μόνο έξι από αυτούς (ο συγκεκριμένος θα είναι ο έβδομος) έχουν αναγνωριστεί ότι προσβάλουν ανθρώπους.

 

Εικόνα του ιού στο μικροσκόπιο

 

Ο ιός που πρόσφατα απασχολεί παγκοσμίως ονομάζεται SARS-CoV-2, ενώ η ασθένεια που προκαλεί ονομάζεται COVID-19. Πρόκειται για ένα νέο είδος κοροναϊού, ο οποίος δεν έχει αναγνωριστεί ξανά σε ανθρώπους. Οι επιστήμονες πιστεύουν έως τώρα ότι η «πρωτογενής πηγή» προέρχεται από κάποιο ζώο, αλλά πλέον έχει προκληθεί και η μετάδοσή του από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η μετάδοση θεωρείται ότι γίνεται κυρίως μέσω του αναπνευστικού συστήματος με σταγονίδια από το φτέρνισμα, τον βήχα ή την εκπνοή. Επιπλέον, με την προσωπική επαφή (π.χ. άγγιγμα χεριών), με το άγγιγμα μολυσμένων επιφανειών (π.χ. πόμολο πόρτας ή κουμπιά ανελκυστήρα) και στη συνέχεια με το άγγιγμα του στόματος, της μύτης ή το τρίψιμο των ματιών, προτού κανείς πλύνει τα χέρια του, καθώς επίσης μέσω μολυσμένων κοπράνων.

 

Η εξάπλωση του SARS-CoV-2 ξεκίνησε από την πόλη Γουχάν, στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, τον Δεκέμβριο 2019. Εντός και εκτός Κίνας μετράμε μερικές δεκάδες χιλιάδες κρούσματα, ενώ δυστυχώς έχουν εμφανιστεί λίγες χιλιάδες θάνατοι σε παγκόσμιο επίπεδο με την Κίνα, τη Νότια Κορέα και την Ιταλία να πλήττονται περισσότερο.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πιο γενικά πυρετό (πάνω από 38οC), ρινική καταρροή, πονόλαιμο, πόνο στους μύες και στις αρθρώσεις, και ειδικότερα προβλήματα με το αναπνευστικό, όπως βήχα και σπανιότερα δύσπνοια μετρίου έως σοβαρού βαθμού.

  • Ο ιός μεταδίδεται εύκολα;

Αλήθεια: Οι δύο βασικές αιτίες για την ταχεία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων είναι ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και ότι έχει βελτιωθεί η δυνατότητα ανίχνευσής του.

  • Μπορούμε όλοι να νοσήσουμε σε βαριά μορφή;

Μύθος: Οι ομάδες που είναι περισσότερο επικίνδυνες είναι τα ηλικιωμένα άτομα, καθώς και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα (χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης, κακοήθειες, ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική αγωγή κτλ), ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρής νόσου και επιπλοκών.

  • Να ανησυχούμε στον υπέρτατο βαθμό;

Μύθος: Μέχρι τώρα η αναλογία των θανάτων σε σχέση με τα επιβεβαιωμένα περιστατικά είναι σχετικά χαμηλή. Τα περισσότερα θύματα είναι άνω των 60 ετών με άλλα προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας. Συνεπώς ακόμη είναι νωρίς για να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τη φονικότητα του νέου κορονοϊού. Μελλοντικά μπορεί να υπάρχει φόβος για να γίνει πιο φονικός ο ιός, αν υποστεί περαιτέρω μετάλλαξη.

Δε συστήνεται λοιπόν ούτε πανικός, αλλά ούτε και εφησυχασμός.

Βασικές είναι οι παρακάτω οδηγίες ατομικής υγιεινής για όλους (Εικ.2):

  • Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού. Σε έντονα συμπτώματα και ειδικά μετά από πιθανή επαφή με φορέα του ιού ή ταξίδι σε ύποπτη περιοχή με κρούσματα, ο ασθενής οφείλει να ενημερώσει τον ιατρό του και να ακολουθήσει τις οδηγίες του.
  • Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
  • Σε βήχα ή φτέρνισμα κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, το οποίο μετά πρέπει να πεταχτεί.
  • Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’, πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης.
  • Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

Οδηγίες για το νεό κορονοϊό

  •  

     

    ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΑΡΓΟΥΤΑ, MD, MSc, PhD

    ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ

    ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΑΠΘ

    ΕΙΔΙΚΕΥΘΕΙΣΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΖΥΡΙΧΗΣ

    ΕΙΔΙΚΕΥΘΕΙΣΑ ΣΤΟ ΓΝΘ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ