Η συνήθης πρακτική είναι η εισαγωγή τροφών σε πολτοποιημένη μορφή, καθώς το βρέφος δεν έχει αναπτύξει ακόμη την ικανότητα μάσησης ή την οδοντοστοιχία του. Με την πάροδο των μηνών, το φαγητό αποκτά όλο και περισσότερα κομμάτια που μπορούν να μασηθούν μέχρι να φτάσει στη μορφή που καταναλώνουν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, συνήθως γύρω στη συμπλήρωση του πρώτου έτους. Ωστόσο, μία νέα τάση που ονομάζεται baby-led weaning (BLW) έχει κάνει την εμφάνισή της και γίνεται όλο και περισσότερο δημοφιλής.

 Τι είναι;

Το BLW, που προτάθηκε από την Gill Rapley to 2001, είναι μία μέθοδος εισαγωγής στερεάς τροφής που επιτρέπει στα μωρά να τραφούν μόνα τους, καθώς δεν υποστηρίζει το τάισμα με το κουτάλι ή την πολτοποίηση. Με αυτή τη μέθοδο το παιδί κάθεται με την υπόλοιπη οικογένεια κατά τη διάρκεια του φαγητού και τρέφεται αρχικά με τα χέρια και αργότερα με μαχαιροπίρουνο.

Πότε καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμο το μωρό να ξεκινήσει blw;

Ο προσδιορισμός του εάν ένα βρέφος είναι έτοιμο να ξεκινήσει τις στερεές τροφές μπορεί να φανεί από δείκτες όπως το να μπορεί να ανοίγει το στόμα του πιο συχνά, να βάζει τα χέρια μέσα στο στόμα χωρίς το αντανακλαστικό εξώθησης της γλώσσας και να αρχίζει να πιάνει τα τρόφιμα ή τα μαχαιροπίρουνα των γονιών ενώ τρώει.

Ποια τα πρώτα τρόφιμα;

Ξεκινήστε με τρόφιμα που είναι εύκολο να κρατηθούν στο χέρι, ιδανικά σε μπαστουνάκια. Εισάγεται νέα σχήματα και υφές σταδιακά έτσι ώστε το παιδί να μάθει να τα διαχειρίζεται, ξεκινώντας με ολόκληρα κομμά

τια τροφίμων τα οποία καταναλώνονται από το βρέφος με τα χέρια, όπως μια φέτα φρούτο, μια φέτα λαχανικό μαγειρεμένο μέχρι να μαλακώσει, μια λωρίδα κρέας ή μια φέτα τυρί.

Πώς πρέπει να προσφέρονται;

Οι τροφές πρέπει να δίνονται σε σχήμα που επιτρέπει στα βρέφη να τις κρατούν. Τα τρόφιμα πρέπει να σπάνε εύκολα, να αναμιγνύονται εύκολα με το σάλιο και να μεταφέρονται εύκολα στο πίσω μέρος του στόματος για κατάποση. Η υφή είναι τέτοια που να διευκολύνει την ικανότητα των βρεφών να μασούν και να καταπίνουν. Δώστε την τροφή στο χέρι του παιδιού ή αφήστε τη στο τραπεζάκι ώστε να το πάρει το ίδιο.

Σε ποια θρεπτικά συστατικά πρέπει να εστιάσουμε; Σε ποια τρόφιμα βρίσκονται;

Στη μέθοδο BLW προσοχή πρέπει να δίνεται στην πρόσληψη σιδήρου και ψευδαργύρου, δύο θρεπτικά συστατικά που μπορεί να επηρεάσουν την κινητική και γνωστική ανάπτυξη, καθώς και την ανοσολογική λειτουργία στα βρέφη.
Στα βρέφη που ακολουθούν τη μέθοδο BLW, είναι σύνηθες να δίνονται φρούτα και λαχανικά ως πρώτη τροφή, τρόφιμα με λιγότερο σίδηρο και ψευδάργυρο. Τα εμπλουτισμένα με σίδηρο δημητριακά για βρέφη μπορούν να προσφερθούν σε βρέφη για την επαρκή πρόσληψη σιδήρου/ ψευδαργύρου σε προγεμισμένα κουτάλια ώστε να μην παραβούμε τον κανόνα του αυτό-ταϊσματος. Επιπλέον, το βρέφος που ακολουθεί BLW μπορεί να πάρει σίδηρο και ψευδάργυρο από το κόκκινο κρέας που προσφέρεται σε λωρίδες αρκετά μεγάλες ώστε να μπορεί να το κρατήσει.

blwbaby 2

Ποια τρόφιμα επιτρέπονται και ποια όχι;

Μπορείτε να μοιραστείτε τις περισσότερες υγιεινές τροφές που καταναλώνετε ως οικογένεια με το μωρό σας. Για παράδειγμα, Κατάλληλα είναι:

  • Τα φρούτα
  • Τα μαγειρεμένα λαχανικά
  • Το κρέας
  • Το τυρί
  • Τα καλά μαγειρεμένα αυγά
  • Το ψωμί (ή τοστ)
  • Το ρύζι
  • Τα ζυμαρικά
  • Τα περισσότερα ψάρια.

Ξεκινήστε με τροφές που κόβονται εύκολα σε μπαστουνάκια ή μεγάλες λωρίδες.Προσφέροντας στο μωρό σας μια ποικιλία τροφών θα του δώσει την ευκαιρία να ανακαλύψει διαφορετικές γεύσεις και υφές και να εξασφαλίσει ότι παίρνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε είναι όσα περιέχουν αλάτι και ζάχαρη (διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες – πολλά τρόφιμα, όπως πίτες, σάλτσες και σάλτσα, περιέχουν πολύ αλάτι), το «φαστ φουντ» και τα έτοιμα γεύματα ενηλίκων, το μέλι, τα οστρακοειδή, μεγάλα λιπαρά ψάρια και τα ωμά αυγά.

Ποια τα οφέλη του;

Τα οφέλη του BLW είναι πολλά. Συγκεκριμένα, επιτρέπει στα μωρά να εξερευνήσουν τη γεύση, την υφή, το χρώμα και την όσφρηση, δημιουργεί ανεξαρτησία και αυτοπεποίθηση, βοηθά στην ανάπτυξη του συντονισμού χεριού-ματιού και των δεξιοτήτων μάσησης και τα καθιστά λιγότερο επιλεκτικά ως προς το φαγητό.

Η προσέγγιση BLW διευκολύνει επίσης την αναγνώριση και αποδοχή των πραγματικών τροφών από τα βρέφη όσον αφορά την εμφάνιση, την υφή και τη γεύση του φαγητού, κάτι που δεν είναι εφικτό με τα πολτοποιημένα.

Το BLW ενθαρρύνει τα βρέφη να ελέγχουν πόση τροφή θέλουν να φάνε και τείνουν να έχουν χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), γεγονός που δρα προστατευτικά σε σχέση με την παχυσαρκία.

Συμπερασματικά

Η μέθοδος BLW φαίνεται να έχει αρκετά οφέλη για το μωρό αλλά και για την οικογένεια. Ωστόσο, το κατά πόσο θα το εφαρμόσετε ή όχι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως ο χρόνος που έχετε να αφιερώσετε στη διαδικασία και η εμπιστοσύνη σε πιθανούς φροντιστές που αναλαμβάνουν τη σίτιση του μωρού σας. Σε κάθε περίπτωση, η σωστή ενημέρωση και η γνώση πρώτων βοηθειών είναι ζωτικής σημασίας.