Το μητρικό γάλα είναι η ιδανική τροφή για τα βρέφη. Ο θηλασμός συγκεντρώνει τα περισσότερα πλεονεκτήματα από κάθε άλλο εναλλακτικό τρόπο σίτισης του βρέφους. Ο θηλασμός περιορίζει την βρεφική νοσηρότητα και θνησιμότητα. Η διατροφή της μητέρας επηρεάζει την ποιότητα και την σύσταση του μητρικού γάλακτος.


Με δεδομένα τα διαπιστωμένα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ιατρικά και νευρο-αναπτυξιακά πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού, η βρεφική διατροφή θα πρέπει να θεωρείται ζήτημα δημόσιας υγείας και όχι μόνο επιλογή τρόπου ζωής. 

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής επαναβεβαιώνει την σύστασή της για αποκλειστικό μητρικό θηλασμό διάρκειας περίπου 6 μηνών, ακολουθούμενο από συνεχιζόμενο μητρικό θηλασμό ενόσω εισάγονται συμπληρωματικές τροφές, με συνέχιση του μητρικού θηλασμού για 1 χρόνο ή περισσότερο όπως είναι αμοιβαία επιθυμητό από μητέρα και παιδί.

Οι θηλάζουσες μητέρες με καλό επίπεδο θρέψης έχουν ανάγκη για αυξημένη καθημερινή πρόσληψη ενέργειας από 450 έως 500 θερμίδες/ μέρα, οι οποίες μπορούν να καλυφθούν από μια μέτρια αύξηση στην φυσιολογικά ισορροπημένη ποικίλη διατροφή. Παρά το γεγονός ότι οι διατροφικές προσλήψεις αναφοράς για τις θηλάζουσες μητέρες είναι παρόμοιες ή μεγαλύτερες από εκείνες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν υπάρχει σύσταση ρουτίνας για συμπληρώματα στη μητέρα κατά την διάρκεια της γαλουχίας . Πολλοί κλινικοί γιατροί συνιστούν την συνεχιζόμενη χρήση των προγεννητικών συμπληρωμάτων βιταμινών και κατά την διάρκεια της γαλουχίας.  Η διατροφή της μητέρας θα πρέπει να περιλαμβάνει μια μέση ημερήσια πρόσληψη από 200 με 300mg ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας (DHA), ώστε να διασφαλιστεί επαρκής συγκέντρωση DHA στο μητρικό γάλα. Κατανάλωση 1 ή 2 μερίδων ψαριών (πχ ρέγκα, ελαφρύς τόνος κονσέρβα, σολομός) την εβδομάδα θα καλύψει αυτήν την ανάγκη. Η ανησυχία για πιθανό κίνδυνο από την πρόσληψη υπερβολικών ποσών υδραργύρου ή άλλων επιμολύνσεων εξουδετερώνεται από τα νευρο-συμπεριφορικά οφέλη μιας επαρκούς πρόσληψης DHA και μπορούν να περιοριστούν με την αποφυγή κατανάλωσης ψαριών – κυνηγών (πχ ξιφίας, καρχαρίας). Μητέρες με κακό επίπεδο θρέψης ή εκείνες σε αυστηρά χορτοφαγική δίαιτα ίσως χρειαστούν συμπλήρωμα DHA όπως και πολυβιταμινούχο σκεύασμα.


Η μητέρα που θηλάζει, πρέπει να επιλέγει καθημερινά τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων ώστε να καλύψει τις διατροφικές της ανάγκες και να παράγει γάλα πλούσιο στα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για το βρέφος.

  • Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, αριάνι, κεφίρ, γιαούρτι , προσφέρουν βιταμίνη D και, ασβέστιο, στοιχεία απαραίτητα για την σκελετική υγεία της μητέρας.
  • Κατά την διάρκεια του θηλασμού, η γυναίκα συστήνεται να αποφεύγει στερητικές δίαιτες και περιέργα διατροφικά σχήματα. Η μητέρα σταδιακά θα χάνει το επιπρόσθετο βάρος που έχει πάρει κατά την εγκυμοσύνη (περίπου 1 κιλό το μήνα), γιατί θα το χρησιμοποιήσει για την παραγωγή γάλακτος.
  • Το αλκοόλ περνάει στο μητρικό γάλα και κατά συνέπεια καταναλώνεται από το μωρό μετά από εσάς. Επομένως οι επίσημες οδηγίες είναι αυστηρές Μπορείτε να πίνετε περιστασιακά ένα ποτήρι κρασί ή μπίρα.
  • Το κάπνισμα είναι καλύτερα να αποφεύγεται.
  • Ο μητρικός θηλασμός είναι  αναντικατάστατος τρόπος διατροφής για το νεογέννητο.

Αναστασία Κόκκαλη
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος