Αυγά  - Αν ψάχνετε ένα «υπόδειγμα» πλήρης φυσικής τροφής – δηλαδή αυτής που περιέχει όλα τα απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό συστατικά – το αυγό αποτελεί ίσως το καλύτερο παράδειγμα.


 Ένα αυγό μεγάλου μεγέθους περιέχει κατά μέσο όρο:
•    70 θερμίδες
•    6 γραμμάρια πρωτεΐνης
•    5 γραμμάρια λίπους.

Ένα αυγό καλύπτει το 14% των ημερήσιων αναγκών μιας γυναίκας σε πρωτεΐνη – το ασπράδι του αποτελείται κατά 45% από πρωτεΐνη ύψιστης «ποιότητας». Τα αυγά είναι πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, νιασίνη. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν, προστατεύουν το σώμα από τις βλαβερές επιπτώσεις τις δράσης των ελεύθερων ριζών, δρουν προληπτικά έναντι της μείωσης της όρασης λόγω γήρατος. Επίσης θεωρούνται μια από τις σημαντικότερες πηγές χολίνης, απαραίτητης για τις έγκυες γυναίκες – συμβάλει στη κανονική ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου.  Ο κρόκος του αυγού έχει υψηλή θρεπτική αξία, καθώς είναι πλούσιος σε σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο και άλλες οι βιταμίνες. Το ασπράδι είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνης υψηλής βιολογικής αξίας και δεν περιέχει λιπαρά.

Πιθανοί κίνδυνοι. Η θεωρία – μύθος για την αύξηση της χοληστερόλης εξαιτίας των αυγών άρχισε επειδή ο κρόκος τους περιέχει τις πιο συμπυκνωμένες ποσότητες χοληστερόλης από κάθε άλλο τρόφιμο. Με πολλές πρόσφατες έρευνες και μελέτες τα αυγά απενεργοποιήθηκαν από την αύξηση της χοληστερόλης. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι πλέον οι περισσότεροι επιστήμονες υποστηρίζουν πως όχι η χοληστερόλη, αλλά τα κορεσμένα λιπαρά των τροφών, δηλαδή λιπαρά τυριά, συχνή κατανάλωση κρέατος, γλυκίσματα, κέικ, κρουασάν, πίτες, τα οποία περιέχουν βούτυρο, – ευθύνονται για την αύξηση της «κακής» LDL χοληστερόλης στον οργανισμό.


Το πόσα αυγά πρέπει να τρώει ο άνθρωπος εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο αλλά και το ιστορικό του. Ένας υγιής ενήλικας μπορεί να καταναλώνει 1 αυγό κάθε μερα κατά μέσο όρο, αρκεί να μην είναι τηγανιτά. Συστήνεται να καταναλώνονται τα αυγά βραστά, ποσέ ή σε μορφή ομελέτας (με λίγο ελαιόλαδο). Επίσης τα ασπράδια του αυγού μπορούν να καταναλώνονται άφοβα, καθώς προσφέρουν πολύτιμα αμινοξέα χωρίς λιπαρά.  Γενικά υπολογίζεται ότι ένα ενήλικας πρέπει να παίρνει μέχρι 300 mg  χοληστερίνη μέσω της τροφής. Ένα αυγό περιέχει 218 mg χοληστερίνη. Επομένως 1 αυγό την ημέρα μπορούμε να τρώμε εφόσον δεν τρώμε άλλη τροφή που να περιέχει χοληστερίνη (λιπαρό κρέας, βούτυρο, ολόπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα κλπ).Γνωρίζατε ότι στην αρχαιότητα...
Τάιζαν με αυγά τους νιόπαντρους για να κάνουν γερούς απογόνους!
Κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες απαγορευόταν στους αθλητές να τρώνε αυγά, γιατί έτσι ανέβαιναν πολύ οι επιδόσεις τους!

Αναστασία Κόκκαλη
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος