Η παχυσαρκία είναι αδιαμφισβήτητα μία νόσος με πολλές και σοβαρές παρενέργειες στην ανθρώπινη υγεία. Οι δείκτες υγείας επηρεάζονται αρνητικά με  ποικίλα σωματικά προβλήματα όπως π.χ. καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης Τύπου 2, υπνική άπνοια, εγκεφαλικό, οστεοαρθρίτιδα, κάποιες μορφές καρκίνου και άλλα. Ενδιαφέρον, όμως, έχει και  η σχέση της πνευματικής υγείας με τα κιλά.

Σε σχετικές μελέτες, αποδείχτηκε ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματος επηρεάζει την ικανότητα μνήμης, συγκέντρωσης, πνευματικής διαύγειας και πλήθος άλλων γνωστικών ικανοτήτων. Ο ρόλος της διατροφικής υποστήριξης επομένως έχει διπλό σκοπό: την απώλεια κιλών αλλά και την ενίσχυση της πνευματικής λειτουργίας μέσω συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών. 

Πραγματοποιώντας τη χαρτογράφηση του εγκεφάλου, ο Paul Thompson, συγγραφέας και καθηγητής του UCLA της νευρολογίας, και επικεφαλής συγγραφέας Cyrus Α. Raji,  και οι συνεργάτες του συνέκριναν τους εγκεφάλους ανθρώπων που ήταν παχύσαρκοι και αυτών με κανονικό σωματικό βάρος. Βρήκαν, λοιπόν,  ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι είχαν 8% λιγότερο εγκεφαλικό ιστό από τα άτομα φυσιολογικού βάρους, και τα υπέρβαρα άτομα, είχαν 4%  λιγότερο ιστό συγκριτικά με τα φυσιολογικά. Σύμφωνα με τον Thompson,  αυτή είναι η πρώτη φορά που κάποιος έχει δημιουργήσει μια σύνδεση μεταξύ του να είναι κάποιος υπέρβαρος και με αυτό που περιγράφει ως «σοβαρή εκφύλιση του εγκεφάλου».

 mprokoloo

"Αυτό είναι μια μεγάλη απώλεια ιστού και μειώνει τη γνωστική ικανότητα, θέτοντας σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ και άλλες ασθένειες που επιτίθενται στον εγκέφαλο», δήλωσε ο Thompson. "Αλλά μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ, αν μπορείτε να τρώτε υγιεινά και διατηρείτε το βάρος σας υπό έλεγχο."

«Οι εγκέφαλοι των παχύσαρκων ατόμων που εξετάστηκαν φαινόταν 16 χρόνια μεγαλύτεροι από τον εγκέφαλο εκείνων που ήταν αδύνατοι, και σε υπέρβαρα άτομα  οκτώ χρόνια », λέει ο Thompson.

"Φαίνεται ότι μαζί με αυξημένο κίνδυνο για προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης τύπου 2 και καρδιακής νόσου, η παχυσαρκία είναι κακή και για τον εγκέφαλό σας», δήλωσε ο Raji Πίτσμπουργκ.

Η παχυσαρκία συνδέεται με εξασθενημένη μνήμη και νοητικές ικανότητες σε παχύσαρκους ενήλικες ηλικίας 60  - 70 ετών. Έντονα ήταν τα αποτελέσματα σε όσους είχαν μεγαλύτερο ποσοστό κοιλιακού λίπους. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση μειωμένης νοητικής απόδοσης. Επομένως, η πρόληψη της παχυσαρκίας, ιδιαίτερα της κεντρικής θα μπορούσε να είναι σημαντική για την πρόληψη της νοητικής εξασθένησης ή της άνοιας.

Τα επιπλέον κιλά αλλάζουν  τρόπο που λειτουργεί το μυαλό μας. Η παχυσαρκία δεν είναι κακή μόνο για την περίμετρο της μέσης αλλά και για τον εγκέφαλο. Οι ειδικοί επιστήμονες δηλώνουν ότι μεταβολικές αλλαγές όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η αυξημένη χοληστερόλη μπορεί πιθανόν να εμπλέκονται και στις λειτουργίες του εγκεφάλου. Η παχυσαρκία θεωρείται ήδη σοβαρός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση της άνοιας. Σύμφωνα με  έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Neurology, οι συμμετέχοντες, ηλικίας μεταξύ 35 και 55 ετών, υποβλήθηκαν σε εξετάσεις μνήμης και άλλων νοητικών ικανοτήτων. Τα συμπεράσματα ήταν ότι όσοι ήταν παχύσαρκοι και με ανθυγιεινές μεταβολικές αλλαγές εμφάνισαν πολύ γρηγορότερη πτώση στις επιδόσεις νοητικών τέστ σε σύγκριση με τους υπόλοιπους.

santouits
Η γνωστική δυσλειτουργία και οι δομικές ανωμαλίες του εγκεφάλου έχουν παρατηρηθεί κυρίως σε παχύσαρκα άτομα. Υπάρχει μια ανεξάρτητη σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και της μετωπικής-υποφλοιώδους παθολογίας.

Οι άνθρωποι άνω των 50 ετών με υψηλή αρτηριακή πίεση ή παχυσαρκία υποφέρουν από επιταχυνόμενη απώλεια μνήμης και γνωστικών δεξιοτήτων και οι παράγοντες κινδύνου, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης επιταχύνουν την πνευματική παρακμή.

Η απώλεια βάρους, λοιπόν, είναι επιβεβλημένη, όχι μόνο για λόγους σωματικής υγεία , αλλά και για λόγους ενίσχυσης της μνήμης και καλύτερης πνευματικής λειτουργίας. Στο διατροφικό πρόγραμμα απώλειας βάρους μπορούν να ενταχθούν και τρόφιμα που ενισχύουν τη λειτουργία της μνήμης, καθώς αρκετές έρευνες συσχετίζουν τη διατροφή με την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών και την ενίσχυση της μνήμης. Θρεπτικά συστατικά που κατά καιρούς έχουν συνδεθεί με τη διατήρηση της μνήμης είναι οι βιταμίνες C,  Β12, Β6, Ε, η θειαμίνη, ο σίδηρος, τα ω-3 λιπαρά οξέα  καθώς και ορισμένα από τα απαραίτητα αμινοξέα.

Η μόνιμη αλλαγή συνηθειών στη διατροφή μας και υιοθέτηση ενός καλύτερου και πιο υγιεινού τρόπου ζωής θα βοηθήσει και στη μόνιμη διατήρηση των ιδανικών κιλών. Καθίσταται φανερό ότι η ποσότητα , αλλά και η ποιότητα της διατροφής μας μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση της μνήμης μας, μέσω της σωστής απώλεια βάρους , αλλά και της τροφοδοσίας του μυαλού μας με τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά.  Στόχος , λοιπόν είναι η κατάλληλη διατροφική προσέγγιση με σκοπό την υγιή και μόνιμη απώλεια βάρους με παράλληλη ενίσχυση των απαραίτητων εκείνων θρεπτικών συστατικών που βοηθούν την πνευματική λειτουργία

Τα άτομα που παραμένουν σωματικά δραστήρια, αποφεύγουν τα υψηλά επίπεδα άγχους και έχουν πλούσια κοινωνική ζωή είναι καλύτερα εξοπλισμένα να αντιμετωπίσουν την πνευματική γήρανση. Η πνευματική διέγερση, η εκμάθηση νέων πραγμάτων και η νεανικότητα στη σκέψη επίσης συμβάλλουν στην πρόληψη της απώλειας της μνήμης. Και φυσικά η υγιεινή διατροφή είναι το στοιχείο κλειδί στην πνευματική εγρήγορση.