Η Άνοιξη είναι ιδανική εποχή για ανανέωση! Ανανέωση που αφορά το σώμα και την διάθεση. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με μικρές αλλά πολύ ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Καλή μάσηση

Η πέψη ξεκινά από το στόμα. Ένα αντανακλαστικό του εγκεφάλου ενεργοποιεί τη ροή του σάλιου όταν βλέπουμε ή σκεφτόμαστε το φαγητό. Τα ένζυμα στο σάλιο βοηθούν στη χημική κατανομή των τροφίμων διασπώντας την τροφή σε μικρότερα μόρια που μπορούν να απορροφηθούν, τα δόντια βοηθούν στη μηχανική διάσπαση, δηλαδή μεγαλύτερα κομμάτια τροφής χωρίζονται σε μικρότερα κομμάτια. Είναι λοιπόν απαραίτητο να μασάτε καλά για να αποφύγετε τη διαταραχή της πέψης αλλά και της μικροχλωρίδας του εντέρου.

Κάντε focus στα μικροθρεπτικά συσταικά

Σκεφτείτε περισσότερο τα μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα κ.λπ.) στη διατροφή σας , τα οποία είναι εξίσου απαραίτητα με τα μακροθρεπτικά π.χ. υδατάνθρακες, πρωτείνες, λιπαρά.  Το κόλπο για να μην παρουσιάσετε ελλείψεις βιταμινών είναι το εξής: Πρέπει να τρώτε ωμές και μη επεξεργασμένες τροφές για να πάρετε περισσότερα ένζυμα, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Όχι μόνο καταπολεμούν τις ασθένειες αλλά βοηθούν στη διαδικασία της απώλειας βάρους. 

luisa brimble vIm26fn QKg unsplash

Τα προβιοτικά είναι ο νέος  σύμμαχος και στο αδυνάτισμα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με φυσιολογικό βάρος έχουν διαφορετικό εντερικό μικροβίωμα (το σύνολο των μικροοργανισμών στο έντερό μας) συγκριτικά με υπέρβαρους ή παχύσαρκους. Το σωματικό βάρος επηρεάζεται από την ισορροπία δύο προβιοτικών οικογενειών στο έντερο, τα bacteroidetes και τα firmicutes. Επιπλέον, το μικροβίωμα του εντέρου επηρεάζει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, καθώς και τη ρύθμιση της ενεργειακής ισορροπίας (δηλαδή των θερμίδων) και του σωματικού βάρους. Γενικά, τα προβιοτικά έχουν πολύ θετικό αντίκτυπο στον μεταβολισμό και στο κοιλιακό λίπος. Επομένως βάλτε στη διατροφή σας προβιοτικές τροφές (γιαούρτι, ελιές, κεφίρ, πίκλες, ξινολάχανο, τουρσί κ.λπ.)

.Μη μετράτε θερμίδες

Το να μετράμε τις θερμίδες που έχουμε φάει κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι πια ξεπερασμένο. Η ποιότητα των τροφών μετράει περισσότερο. Όσο περισσότερες ποιοτικές τροφές τρ

salad1ώμε, τόσο περισσότερο καταφέρνουμε να σταθεροποιήσουμε το βάρος μας. Τι να κάνετε; Επιλέγετε τροφές, όχι επεξεργασμένες και πλούσιες σε φυτικές ίνες. Αυτές επιδρούν ευεργετικά στον γλυκαιμικό δείκτη, χωρίς να αυξάνουν τραγικά τα επίπεδα γλυκόζης δύο ώρες μετά την κατανάλωση τροφίμου.

Η πρωτεΐνη συμβάλλει στην διατήρηση και στην ενίσχυση της μυικής μάζας

Οι άνθρωποι πρέπει να καταναλώνουν μια συγκεκριμένη ποσότητα πρωτεΐνης για να αισθανθούν κορεσμό, η οποία εξαρτάται από ένα σύνολο παραγόντων (φύλο, ηλικία, ανάγκες ύπνου, γονίδια, φυσική δραστηριότητα, φαρμακευτική αγωγή ) και φυσικά διαμορφώνεται ανάλογα με την ηλικία. Ο συνδυασμός πρωτεΐνης με την σωστή αναλογία υδατανθράκων και  λιπαρών, βοηθάει στον καλύτερο κορεσμό και παράλληλα ενισχύει τον μεταβολισμό. Είναι απαραίτητο να υπάρχει επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα, αν έχετε στόχο την απώλεια λίπους και την ενίσχυση του μεταβολισμού.

Τα ωμέγα-3 καίνε το λίπος!

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχονται στο λίπος των ψαριών και των ξηρών καρπών είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της καλής υγείας και τη ρύθμιση του βάρους. Γιατί; «Αυτά τα λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθούν το σώμα να λειτουργεί καλύτερα μέσω της παραγωγής της ορμόνης λεπτίνης, η οποία μειώνει την όρεξη. Η λεπτίνη συνεργάζεται επίσης με τον θυρεοειδή για να διατηρήσει υψηλό τον μεταβολισμό και στέλνει σήματα στον οργανισμό να κάψει το περιττό λίπος χρησιμοποιώντας το ως πηγή ενέργειας. Καταναλώστε ψάρια και θαλασσινά π.χ. σαρδέλες, τόνος, σολωμός, αμύγδαλα, καρύδια αλλά και σπόρους chia και λιναρόσπορο.

.