Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η διατροφή συμβάλλει στην μείωση της χοληστερίνης και στην βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, άρα και για την καρδιαγγειακή υγεία. Υπάρχουν τρόφιμα που μειώνουν την χοληστερίνη και τρόφιμα που την ανεβάζουν.

Η σωστή διατροφή προάγει την υγεία μας. Αυτό έχει τεκμηριωθεί από πληθώρα επιστημονικών ερευνών και είναι πλέον ευρέως γνωστό. Εξίσου σημαντικό εύρημα είναι ότι η διατροφή παίζει ουσιαστικό ρόλο στην πρόληψη ασθενειών αφού ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και την άμυνα του οργανισμού.  Ιδιαίτερα όταν η γρίπη οι ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση, επιβάλλεται η υγιεινή διατροφή, ώστε να ενισχύσουμε και ενδυναμώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα σύστημα οργάνων και βιολογικών μηχανισμών που είναι υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού. Αποτελείται από πολλά διαφορετικά όργανα και ιστούς. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι ο μυελός των οστών και ο  θύμος αδένας. Σε αυτά δημιουργούνται και αναπτύσσονται τα ειδικά κύτταρα του ανοσοποιητικού. Δευτερεύοντα όργανα του ανοσοποιητικού συστήματος είναι οι αμυγδαλές, ο  σπλήνας, τα λεμφογάγγλια και οι πλάκες Peyer.

Ο όρος "αλλεργία" χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Clemens von Pirquet το 1906 για να περιγράψει την τάση ορισμένων ατόμων να εκδηλώνουν διαφορετικές αντιδράσεις, όταν εκτίθενται σε συγκεκριμένες ουσίες ή στοιχεία (αλλεργιογόνα).
Σαν αλλεργική αντίδραση ορίζεται η υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ένα αλλεργιογόνο.