Η φύση προσφέρει απλόχερα πολλούς διατροφικούς θησαυρούς. Ένας από αυτούς είναι το ρόδι. Το ρόδι θεωρείται υπερτροφή, αφού είναι συμπυκνωμένο σε πληθώρα θρεπτικών συστατικών. Συγκεκριμένα όταν γίνεται  χυμός, φαίνεται να περιέχει ακόμη μεγαλύτερη συγκέντρωση αναρίθμητων βιταμινών και συστατικών.

Το ρόδι και ο χυμός του έχει μελετηθεί πολύ στην επιστημονική κοινότητα της Διαιτολογίας, καθώς προσφερει πολλά οφέλη στην  ανθρώπινη υγεία.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι ο σφαιρικός καρπός, καθώς και ο χυμός του, είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι ταννίνες, οι πολυφαινόλες και οι ανθοκυανίνες, οι οποίες παρουσιάζουν ευεργετικά αποτελέσματα σε κάποια χρόνια νοσήματα. Το ρόδι περιέχει φαινολικές ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και μάλιστα περιέχει κάποιες ουσίες που δεν τις συναντάμε σε άλλα τρόφιμα. Η περιεκτικότητα του χυμού του ροδιού σε αντιοξειδωτικά φαίνεται να είναι υψηλότερη από την περιεκτικότητα άλλων φρουτοχυμών, του κόκκινου κρασιού ή ακόμη και του πράσινου τσαγιού.

Ο χυμός του ροδιού  έχει καρδιοπροστατευτική δράση, καθώς μελέτες δείχνουν ότι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, μειώνει  την αρτηριακή πίεση και εμποδίζει την οξείδωση της κακής χοληστερόλης (LDL).

Επίσης, ο χυμός του ροδιού προστατεύει τον προστάτη αδένα των ανδρών. Ακόμη, επιστήμονες από το Queen Margaret University του Εδιμβούργου ανακάλυψαν πως ο χυμός ροδιού αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης στο σάλιο και σε άνδρες και σε γυναίκες, ενώ παράλληλα βελτιώνει τη διάθεση, παράγοντες που ενισχύουν τη διάθεση για ερωτική επαφή.

Τα συστατικά που περιέχει ο χυμός ροδιού του προσδίδουν αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και επουλωτική δράση.

Εργαστηριακές μελέτες αποδεικνύουν την ευεργετική δράση συστατικών του ροδιού σε παραμέτρους που σχετίζονται άμεσα με τη παχυσαρκία. Ενδεικτικά, επιστημονική έρευνα σε παχύσαρκα άτομα έδειξε πως ο χυμός του ροδιού, σε ποσότητα 120 ml καθημερινά για διάστημα ενός μήνα, συνέβαλε στην αναστολή της περαιτέρω αύξησης βάρους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Nature Medicine, χημικές ουσίες που βρίσκονται στο ζουμερό ρόδι μετατρέπονται από τους μικροοργανισμούς που ζουν φυσιολογικά στο έντερο σε μια σύνθετη ουσία με την ονομασία ουρολιθίνη Α. Η ουρολιθίνη Α προωθεί την «ανακύκλωση» των μιτοχονδρίων ώστε να γίνει «επαναφόρτιση» των κυττάρων και να καθυστερήσει η διαδικασία της γήρανσης.

Είναι λοιπόν πολλοί οι λόγοι για να εντάξουμε τον φυσικό χυμό ρόδι στην καθημερινη μας διατροφή. Και μάλιστα, ο φυσικός χυμός από ελληνικά ρόδια είναι εξαιρετικός σε γεύση αλλά και σε ποιότητα. Ας τον επιλέξουμε και φυσικά ας προτιμήσουμε αυτόν που δεν έχει προσθήκη ζάχαρης.

 

Αναστασία Κόκκαλη
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος