ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ 2024 ΘΕΜΑ: Δικαίωμα στα τρόφιμα για μια καλύτερη ζωή και ένα καλύτερο μέλλον

Το Foods σημαίνει ποικιλομορφία, διατροφή, προσιτή τιμή, προσβασιμότητα και ασφάλεια. Μια μεγαλύτερη ποικιλία θρεπτικών τροφίμων θα πρέπει να είναι διαθέσιμη στα χωράφια μας, στα δίχτυα, στις αγορές και στα τραπέζια μας, προς όφελος όλων.

Πάνω από 2,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο αδυνατούν να αντέξουν οικονομικά μια υγιεινή διατροφή. Οι ανθυγιεινές δίαιτες είναι η κύρια αιτία όλων των μορφών υποσιτισμού – υποσιτισμός, ανεπάρκειες μικροθρεπτικών συστατικών και παχυσαρκία, που υπάρχουν πλέον στις περισσότερες χώρες, σε όλες τις κοινωνικοοικονομικές τάξεις. Ωστόσο, σήμερα, πάρα πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από πείνα και δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά την υγιεινή διατροφή. Τα πιο ευάλωτα άτομα συχνά αναγκάζονται να βασίζονται σε βασικά τρόφιμα ή λιγότερο ακριβά τρόφιμα που μπορεί να είναι ανθυγιεινά, ενώ άλλα υποφέρουν από τη μη διαθεσιμότητα φρέσκων ή ποικίλων τροφίμων, δεν έχουν τις πληροφορίες που χρειάζονται για να επιλέξουν μια υγιεινή διατροφή ή απλώς επιλέγουν την ευκολία.

pagosmiadiatrofh 5

Η πείνα και ο υποσιτισμός επιδεινώνονται περαιτέρω από παρατεταμένες ή παρατεταμένες κρίσεις που οφείλονται σε συνδυασμό συγκρούσεων, ακραίων καιρικών φαινομένων και οικονομικών κρίσεων. Τα συστήματα αγροδιατροφής, στο σύνολό τους, είναι ευάλωτα σε καταστροφές και κρίσεις, ιδιαίτερα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά ταυτόχρονα, δημιουργούν ρύπανση, υποβαθμίζουν το έδαφος, το νερό και τον αέρα και συμβάλλουν στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και στην απώλεια βιοποικιλότητας. Με τον μετασχηματισμό των συστημάτων αγροδιατροφής, υπάρχει μεγάλη δυνατότητα να μετριαστεί η κλιματική αλλαγή και να υποστηριχθούν ειρηνικά, ανθεκτικά και χωρίς αποκλεισμούς μέσα διαβίωσης για όλους.

 Τι κάνει ο FAO; (Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας) Ο FAO παρέχει στις χώρες τεχνική βοήθεια σχετικά με την πολιτική και τη νομοθεσία, ενισχύει τους μηχανισμούς διακυβέρνησης και παρακολούθησης, αναπτύσσει ικανότητες και προωθεί τον διάλογο πολιτικής με πολλούς εμπλεκόμενους φορείς για τη μετατροπή των συστημάτων αγροδιατροφής για καλύτερη παραγωγή, καλύτερη διατροφή, καλύτερο περιβάλλον και καλύτερη ζωή για όλους. Παρέχουμε επίσης ανθρωπιστική βοήθεια και βοήθεια για την οικοδόμηση ανθεκτικότητας στους πιο ευάλωτους ανθρώπους που έχουν πληγεί από την κρίση και τις κοινότητές τους, παρέχοντας κρίσιμη για το χρόνο γεωργική υποστήριξη σε σχεδόν 57 εκατομμύρια ανθρώπους το 2023.   Ένας ασφαλής και θρεπτικός κόσμος για όλους απαιτεί τεράστιες επενδύσεις, καινοτομία, επιστήμη, τεχνολογία και ευρεία συνεργασία μεταξύ μιας σειράς παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων, του ιδιωτικού τομέα, των ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων και της κοινωνίας των πολιτών. Τι μπορείτε να κάνετε;  Μόνο όταν όλοι απολαμβάνουν το ανθρώπινο δικαίωμα στην επαρκή τροφή, θα μπορέσουμε να επιτύχουμε άλλα ανθρώπινα δικαιώματα και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι ένα σχέδιο για ένα πιο ίσο και δίκαιο μέλλον για όλους τους ανθρώπους παντού. Και όλοι έχουμε έναν ρόλο να παίξουμε. Ως καταναλωτές, μπορούμε να ασκήσουμε δικαιώματα και να καλέσουμε τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν την ανισότητα και τη φτώχεια, να κάνουν υγιεινές επιλογές τροφίμων για να αυξήσουν τη διαθεσιμότητά τους, να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων και να προστατεύσουν το περιβάλλονTake action! Οι κυβερνήσεις, ο ιδιωτικός τομέας, οι αγρότες, η ακαδημαϊκή κοινότητα, η κοινωνία των πολιτών και τα άτομα πρέπει να συνεργαστούν για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη ποικιλία θρεπτικών, οικονομικά προσιτών, προσβάσιμων, ασφαλών και βιώσιμων τροφίμων προκειμένου να επιτύχουν επισιτιστική ασφάλεια και υγιεινή διατροφή για όλους.