Στo άκουσμα της λέξης λίπος, επικρατεί πάντα ένα  άγχος. Η απώλεια λίπους πρέπει να γίνει σωστά

ώστε να μην διαταραχθούν οι ζωτικες λειτουργιες αλλά και το αποτέλεσμα να είναι μόνιμο.

Η απώλεια λίπους πετυχαίνεται όταν αυξήσουμε τον μεταβολισμό μας. Ο μεταβολισμός επηρεάζεται από τις ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού οι οποίες αυξάνονται όσο αυξάνεται και η μυϊκή μάζα. Κάθε επιπλέον κιλό μυ καίει  έως και 50 επιπλέον θερμίδες μόνο και μόνο για να διατηρηθεί! Επίσης μπορείτε να αυξήσετε το μεταβολισμό σας με την κατανάλωση τροφίμων που απαιτούν περισσότερη ενέργεια για την πέψη και την αφομοίωσή τους από τον οργανισμό όπως π.χ. τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη.

Παρακάτω σας δίνω καποιες διατροφικές οδηγίες με σκοπό την απωλεια λίπους. Υπομονή και οργάνωση και το αποτέλεσμα θα είναι αυτό που επιθυμείτε.

  • Υιοθετήστε ένα διατροφικό σχήμα με 6 μικρά γεύματα κάθε 2-3 ώρες. Η συχνότητα των σωστών γευμάτων ενεργοποιεί τις καύσεις με αποτέλεσμα το σώμα να χρησιμοποιεί το αποθηκευμένο λίπος ως ενέργεια.
  • Η απώλεια βάρους δεν πρέπει να ξεπερνά το 1 κιλό/7 μέρες, οπότε και το 75% του απολεσθέντος βάρος θα είναι λίπος.
  • Ενσωματώστε στην καθημερινότητά σας το πράσινο τσάι – συστήνεται η καθημερινή κατανάλωση 4 φλιτζανιών πράσινου τσαγιού χωρίς ζάχαρη
  • Μην φοβάστε τις τροφές με καλό λίπος – προσθέστε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο την ημέρα και καταναλώνετε τακτικά τρόφιμα πλούσια σε ω-3 λιπαρά π.χ. τόνος,  σολωμός, καρύδια, λιναρόσπορος. Τα ω-3 λιπαρά έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και ενισχύουν τον μεταβολισμό με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην απώλεια λίπους.
  • Τα, capsinoids - ενώσεις που προέρχονται από πιπεριές τσίλι – βοηθούν στις αυξημένες καύσεις του λίπους.
  • Τρώτε γαλακτοκομικά για γερό σκελετό, αλλά και για τη σιλουέτα σας. Οι έρευνες αποδεικνύουν ότι δίαιτες με τουλάχιστον 3 μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά καθημερινά είχαν καλύτερα και πιο γρήγορα αποτελέσματα στην απώλεια λίπους σε παχύσαρκα άτομα σε σύγκριση δίαιτες χωρίς γαλακτοκομικά.
  • Κινηθείτε όσο και όπου μπορείτε! Μία βόλτα μέχρι τον ψύκτη νερού στο γραφείο ή μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο μετά το γεύμα – ωθούν τον μεταβολισμό μας.
  • Η πρωτεϊνη πρέπει να υπάρχει παντού! Κάθε μίνι γεύμα πρέπει να έχει μία μερίδα λαχανικών και μία καλή και άπαχη πηγή πρωτεΐνης όπως τα αυγά, το κοτόπουλο, ωμοί ξηροί καρποί. Οι φυτικές ίνες σε συνδυασμό με την πρωτεϊνη αυξάνουν τις καύσεις και τον κορεσμό!
  • Επιλέξτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Η υψηλή πρόσληψη αντιοξειδωτικών και ιχνοστοιχείων και μετάλλων που έχουν τα φρούτα και τα λαχανικά συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολικού ρυθμού και κατ’επέκταση στην ταχύτερη απώλεια λίπους.

 

Αναστασία Κόκκαλη
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος